Zeci de milioane de foşti fumători din întreaga lume, sau cei care încearcă să renunţe la acest obicei dăunător sănătăţii – fumatul, folosesc cu succes ţigara electronică, sau, cum se spune în mod oficial, vapează; însă legislaţia în vigoare care guvernează producţia şi consumul acestui produs suferă modificări, începând de astăzi, în conformitate cu Directiva Produselor de Tutun.
Noile prevederi legale privind ţigările electronice şi produsele consumabile adiacente vor intra în vigoare la nivel european, începând de vineri, 20 mai. Modificările includ reguli cu privire la ambalaj, ceea ce înseamnă standardizarea produselor de vapat (acţiunea de a “trage” din ţigara electronică) şi reguli cu privire la concentraţia de nicotină. Lichidele pentru ţigara electronică vor fi cantitativ mai mici şi mai slabe ca şi concentraţie. Cantitatea de nicotină lichidă, pe care vaperii (“fumătorii” de ţigară electronică) o inhalează, va fi redusă în două moduri. Noua dimensiune maximă a fiecărei sticluţe cu lichid pentru ţigara electronică va fi stabilită la 10 ml. În prezent, nu există limitări privind dimensiunea acestora. Modificările ar putea duce la o creştere a preţurilor pentru consumatori, deoarece aceştia nu vor mai putea să cumpere cantităţi mari, de 30 sau 100 ml. Concentraţia maximă a lichidului pentru ţigara electronică va scădea la de la 24 mg la 20 mg. Ambalajul va conţine avertismente de sănătate, astfel încât, partea frontală şi cea din spate a ambalajelor de ţigări electronice vor conţine avertismente de sănătate, la fel ca ţigările obişnuite cu tutun. „Acest produs conţine nicotină, o substanţă ce creează dependenţă” – va fi mesajul de pe ambalaj.
Legislaţia nouă arată că trebuie limitat accesul copiilor la lichidul pentru ţigara electronică. Vapatul a devenit foarte popular în ultimii ani; lichidul pentru ţigara electronică este însă periculos dacă este ingerat. Au existat cazuri în care adulţi sau copii au ajuns la spital după ce au înghiţit accidental acest lichid, aşa că noile reguli prevăd ca aceste recipiente să nu poată fi deschise de minori. În conformitate cu noile legi, companiile producătoare de ţigări electronice nu vor mai putea să susţină în reclame că vapatul este “benefic” pentru sănătatea oamenilor. Acestora li se va interzice să menţioneze beneficiile ţigării electronice în comparaţie cu ţigara cu tutun. Nici celebrităţile nu vor mai putea face publicitate ţigărilor electronice, iar mostrele gratuite nu pot fi oferite în campaniile de promovare. Pentru prima dată, producătorii vor transmite informaţii autorităţilor cu privire la conţinutul exact al produselor, ceea ce va însemna, de fapt, un control mai riguros asupra acestui tip de “fumat”, din partea celor în drept. Noua legislaţie prevede o perioadă de tranziţie de un an pentru vânzarea stocurilor vechi de ţigări electronice şi accesorii.